Ljusmanifestation för ett Öppet Haninge

Den 6 december deltog jag på en manifestation för ett varmt välkomnande för de flyktingar som vi har ansvar för i Haninge. Manifestationen anordnades av nätverket Ett Öppet Haninge. Alla var välkomna som vill att vi i Haninge tar ansvar för de flyktingar som blir anvisade till vår kommun. Jag höll ett tal som du kan läsa nedan.

 

Meeri Wasberg (S), Petri Salonen (C) och Annica Hjerling (MP) deltar på ljusmanifestationen för ett Öppet Haninge den 6 december. Foto: Fredrik Hjerling
Meeri Wasberg (S), Petri Salonen (C) och Annica Hjerling (MP) deltar på ljusmanifestationen för ett Öppet Haninge den 6 december.
Foto: Fredrik Hjerling

** Det talade ordet gäller **

Vänner!

Under förra hösten såg vi en flyktingkris som världen inte skådat sedan andra världskriget. Människor flydde från krigets Syrien samtidigt som vi befinner oss inne i nya folkvandringens tid.

Människor flydde över haven för att komma till Europa. Från Syrien, från Afghanistan. Från olika delar av den oroliga världen. Många ensamkommande barn.

Alla är inte flyktingar. Alla kommer inte få stanna. Men för Sverige och resten av Europa har detta inneburit en utmaning.

Flyktingfrågan diskuteras i Ankara, i Bryssel och i Stockholm. Och den berör oss direkt här i Haninge.

***

Det är i dessa svåra tider som en nation prövas. Haningeborna har visat ett stort engagemang för de människor på flykt som kommit hit. Hundratals personer har varit engagerade.

Tyvärr möts vi av mycket ilska och hat i vårt samhälle idag. Många människor är oroliga över vad detta nya innebär, men andra sprider hat och sprider ilska. Vi ser detta på nätet, vi ser detta i vår närhet. Inte ens ett litet barn som vill vara lucia lämnar man ifred.

När man översköljs av all detta hat är det svårt att glömma det goda. Att glömma att världen i grunden är god.

Jag påminns om detta genom alla våra duktiga medarbetare som bestämt sig att ”Det här ska vi klara av!”
På våra skolor, på våra förvaltningar, på våra boenden.

Jag påminns om detta genom mina samtal med alla dom medborgare som säger ”Fortsätt kämpa, det här är viktigt”!

Jag påminns om detta genom alla dom människor som ser dom ensamkommande barnen som dom barn dom är och ser den positiva kraft som finns inom dom.

Jag påminns om detta genom dom hundratals volontärer som ställt upp för våra flyktingar på våra evakueringsboenden. Volontärer som med tårarna rinnandes för kinderna sagt farväl till flyktingar när dom lämnat Haninge för att åka till ett ankomstboende.

Men mest av allt påminns jag om detta i något som jag fick höra när jag besökte evakueringsboendet på Aktivitetshuset.

När dom hundra sängar på boendet skulle bäddas för första gången ville dom som gått på dagverksamheten på Aktivitetshuset bädda dessa.
Man sa till dem ”Ni behöver inte!”
Men dem sa ”Vi vill!”

När man frågade om varför svarade en.

”I hela mitt liv har jag blivit hjälpt av andra.
Nu vill jag hjälpa till.”

Dessa enkla ord uttrycker den godhet som finns hos våra medmänniskor.

***

Jag är som kommunalråd väldigt tacksam över detta. Jag är stolt över att vi kan stå upp för öppenheten och för ett växande och välkomnande Haninge.

Det är detta som Sverige står för ytterst. Vi är hårt arbetande människor som ställer upp för varandra när det verkligen behövs. När vi prövas så ställer vi upp för varandra. Vi är ett öppet land där vi tror på jämlikhet och jämställdhet. Och detta ska vi vara stolta över.

Tack ska ni ha!